AMSTERDAM - De afdeling Kinderorthopedie van het AMC zoekt kinderen met hielpijn voor een onderzoek naar de snelste en beste methode om de klacht te verhelpen.

Hielpijn bij kinderen is een veel voorkomende klacht, vooral bij intensief sportende kinderen. De pijn verdwijnt spontaan bij het ouder worden, maar kan kinderen tussen de 8 en 16 jaar veel last geven.

Het AMC wil ruim honderd kinderen tussen de 8 en 16 jaar met hielpijn onderzoeken en behandelen. De kinderen moeten een verwijsbrief van de huisarts halen en worden dan in het AMC onderzocht. Ze krijgen dan een behandeling toegewezen.

"Er zijn drie behandelingen mogelijk", zegt onderzoeker Jan Joost Wiegerinck van de afdeling Orthopedie. "Rust, oefentherapie of zooltjes in de schoen, eventueel aangevuld met pijnmedicatie. We weten eigenlijk niet wat het beste resultaat geeft, vandaar de studie."

Hielpijn

Hielpijn ontstaat door de snelle groei, waarbij de achillespees als het ware aan het hielbeen trekt. Tijdens de groei is het hielbeen nog niet uitgehard en kunnen er onregelmatigheden ontstaan, die (ernstige) pijnklachten geven. Wiegerinck schat dat bijna één op de tien kinderen er last van heeft. Als het bot is volgroeid, verdwijnen de klachten.