TILBURG - Verzekeraar CZ overweegt zestien ziekenhuizen niet langer te contracteren voor blaaskankeroperaties. Dat heeft een woordvoerder donderdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Het gaat om ziekenhuizen die jaarlijks minder dan vijf van zulke complexe operaties uitvoeren. CZ is nu in overleg met de Nederlandse Vereniging van Urologen en de patiëntenvereniging over de lijst van ziekenhuizen en hoopt binnen een paar maanden een definitief besluit hierover te nemen.

De zegsman meldt dat onafhankelijke experts stellen dat de kwaliteit van blaaskankeroperaties afhangt van de frequentie waarmee artsen ze uitvoeren. Ziekenhuizen die er meer dan tien per jaar doen, presteren volgens CZ vijf keer zo goed.

Borstkankeroperaties

CZ ontwikkelde eerder een vergelijkbare norm voor borstkankeroperaties. Het bedrijf kwam in oktober met een lijst van ziekenhuizen waarmee het voortaan op dat terrein geen zaken meer zal doen, omdat zij onvoldoende kwaliteit zouden leveren. De publicatie van die lijst leidde tot veel commotie.

Onder de zorgverzekeringswet die in 2006 van kracht werd, is het de taak van zorgverzekeraars om op kwaliteit te selecteren. Tot dusver kwam die rol evenwel niet goed uit de verf.

Begin

CZ heeft met de borstkankerlijst een begin gemaakt en wil de komende tijd van meer behandelingen de kwaliteitsverschillen in kaart brengen. De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) laat donderdag weten zich aan te sluiten bij de visie van CZ.

''De optimale kwaliteit kan beter worden gewaarborgd als ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren gaan samenwerken met andere ziekenhuizen, die meer expertise op dit gebied hebben’’, beaamt een zegsman.