UTRECHT - Bijna driekwart van de volwassenen met ADHD in hun kindertijd heeft deze stoornis op volwassen leeftijd nog. Volwassenen met ADHD hebben veel problemen bij het dagelijks functioneren. Ook hebben zij vaker last van psychische stoornissen dan mensen zonder ADHD.

Dit blijkt uit gegevens van NEMESIS-2, een representatief onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen in de algemene bevolking.

De studie is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
Volwassenen met ADHD blijken vijf keer vaker te kampen met depressies, negen keer vaker met paniekstoornissen en tien keer vaker met een drugsstoornis. Ook hebben zij meer problemen in hun werk of bij andere bezigheden.

Opvallend

Dit komt onder andere tot uiting in ruim 38 extra ziektedagen per jaar. Opvallend is dat slechts een kwart van de volwassenen met ADHD een behandeling krijgt voor hun problemen. 

Uit de studie blijkt ook dat gedragstoornissen in de kindertijd vaak voorlopers zijn van andere problematiek op volwassen leeftijd.

Belang

Volgens het Trimbos-instituut toont de studie het belang aan van meer aandacht van de algemene en geestelijke gezondheidszorg voor ADHD op volwassen leeftijd.

Ook zijn ze van mening dat er gestreefd moet worden naar verbetering van herkenning van de problematiek en vroegtijdige behandeling.