LONDEN - Mensen die te veel tijd doorbrengen voor de televisie of achter de computer lopen een groter risico op het krijgen van een hartaanval, dan mensen die dit niet doen. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Wetenschappers van de University College London bestudeerden de relatie tussen 'schermtijd' en het al dan niet dodelijke effect op het hart door een hartaanval.

Na hun onderzoek concludeerden ze dat het risico op een hartaanval groter wordt naarmate mensen naast hun werk in hun vrije tijd ook nog eens meer dan twee uur per dag voor een scherm zitten.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de gegevens van meer dan 4500 volwassenen. Alle deelnemers waren ouder dan 34 jaar en werden gemiddeld zo'n 4,3 jaar gevolgd. De onderzoekers keken naar hoeveel uur de deelnemers televisie keken en hoelang ze achter andere type schermen doorbrachten.

Geen compensatie met beweging

Ook werd gevraagd hoe actief de deelnemers in hun dagelijks leven waren. De schadelijke effecten van het televisie kijken en achter de computer zitten, bleken niet gecompenseerd te kunnen worden door beweging.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology.