AMSTERDAM - De komende weken eist de Mexicaanse griep meer slachtoffers. Nederland staat namelijk aan het begin van een wintergriepgolf en de Mexicaanse griep is een van de drie wintergriepvirussen geworden, stelt viroloog Ab Osterhaus woensdag.

Dinsdag maakte de GGD Nijmegen bekend dat een 4-jarig meisje en een 11-jarig jongetje zijn omgekomen door de Mexicaanse griep. Onduidelijk is of ze waren ingeënt.

Door de komende griepgolf zorgen naast de Mexicaanse griep ook de twee andere wintergriepvirussen de komende tijd voor ernstige gevallen.

Risicogroepen

Nederland is volgens Osterhaus goed voorbereid op de griepgolf. De 'klassieke risicogroepen', zoals bejaarden, zijn vorig jaar al ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Ook heeft een groot deel van de bevolking de griep al gehad.

Huisartsen en ziekenhuizen zijn volgens de viroloog voorbereid op de komende griepgolf. Ze hebben de nodige behandelprotocollen voorhanden en zijn extra alert als het om griepverschijnselen gaat.

Dat de griep toch nog steeds slachtoffers eist, ligt volgens Osterhaus in de lijn van verwachting en is niet te voorkomen.

Doden

Eind 2009 leidde de Mexicaanse griep tot duizenden ziekenhuisopnames en vielen er in totaal 63 doden. Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking werd toen ingeënt.