UTRECHT - De vele nieuwjaarsrecepties die deze week plaatshebben en het einde van de kerstvakantie zijn uitstekende voedingsbodems voor de griepgolf die eraan zit te komen.

''Er is reden om aan te nemen dat de griepgolf na deze week een piek zal vertonen'', zei huisarts L. Boomsma, tevens wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dinsdag.

Nieuwjaarswensen gaan altijd gepaard met een handdruk of zoenen. Het is bekend dat het influenzavirus zich vooral verspreidt via druppeltjes vocht die een besmet persoon rondproest. Dat kan gebeuren door hoesten en niezen, maar ook door een ander te kussen.

Frunniken

Boomsma: ''Onderzoek onder studenten heeft aangetoond dat mensen ook constant aan hun gezicht zitten te frunniken. Via hun handen verspreiden ze dus eveneens volop besmetting.''

Wie per se geen risico wil lopen, doet er dus goed aan weg te blijven van nieuwjaarsbijeenkomsten. ''Maar dan zou je ook binnen in een plastic tent moeten gaan zitten, want bij een rondje door de supermarkt loop je ook risico op een besmetting."

Scholen

"Bovendien zijn de scholen weer begonnen en het is bekend dat kinderen grote verspreiders van virussen zijn, omdat ze de hele dag aan elkaar zitten en weinig op hygiëne letten'', meent de huisarts.

Mensen met diabetes, hart- of longziekten en zestigplussers krijgen elk najaar een oproep voor een griepprik. ''Dat is de beste voorzorgsmaatregel om griep te voorkomen, al is die ook niet helemaal waterdicht'', zegt Boomsma.

Hij pleit ervoor dat ook iedereen die in de gezondheidszorg werkt, zich laat inenten, omdat zij de hele dag omgaan met zieke mensen, die minder weerstand hebben en die ze zouden kunnen besmetten.

Griepepidemie

Van een griepepidemie is sprake als meer dan 51 op de 100.000 mensen in Nederland ziek zijn. Dat aantal is volgens gezondheidsorganisatie Nivel nog niet bereikt. Tot eind vorig jaar werden vooral veel heel jonge kinderen ziek.

Griep onderscheidt zich van een verkoudheid door plotselinge koorts met rillingen, hoofdpijn en hoestbuien. Een complicatie van griep is longontsteking.