Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Alzheimer Nederland pleit voor 'bejaardenchip'

AMSTERDAM - Dementerende bejaarden moeten een chip in hun kleding krijgen, zodat ze bij vermissing gemakkelijk zijn op te sporen. Daarvoor pleiten het landelijke bureau vermiste personen van de politie en belangenorganisatie Alzheimer Nederland, schrijft het AD dinsdag.
Door NU.nl

Het systeem bestaat al in enkele Scandinavische landen en ook in België zijn plannen om 'risicobejaarden' van een chip te voorzien.

Een woordvoerder van het landelijk bureau vermiste personen vertelt in de krant dat het veel voorkomt dat dementerende bejaarden de weg naar huis niet meer vinden. "Zeker in deze tijden, als het buiten koud is, krijgen zij al gauw een urgente status", aldus de zegsman.

"Zo'n zeventig procent van de dementerenden woont thuis. Bij hen komende de meeste vermissingen voor", vertelt Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland.

Volgens de organisatie zijn de gps-systemen waarmee bejaarden nu soms worden uitgerust niet geschikt. Doordat het opsporingsapparaatje te veel opvalt, zou het de dementerende ouderen kwetsbaar maken.

Nederlanders

235.000 mensen in Nederland kampen met dementie. Uit het World Alzheimer Report 2010 bleek in september vorig jaar dat het aantal dementerende Nederlanders binnen vier decennia zal verdubbelen tot een half miljoen.

De kosten van de verzorging van deze mensen neemt in dezelfde mate toe, van 7,5 miljard euro per jaar nu tot zo'n 15 miljard euro.


Lees meer over:

alzheimerDementiebejaarden

Aanbevolen artikelen