AMSTERDAM - Blue Band gebruikt voor fabrieksproduct Witbrood Blue Band Goede Start gewoon wit meel, roert er onder meer 'geïsoleerde vezel' doorheen en vergelijkt het resultaat met gezond volkorenbrood.

Maar zo'n toegevoegde vezel telt niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, vindt de Gezondheidsraad.

Volgens Bart Van Opzeeland, van onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie Foodwatch, zet Blue Band daarom ouders en kinderen op het verkeerde been.

"Blue Band Goede Start bevat maar 4,6 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels en geen 10 procent, zoals op het etiket vermeld staat. Misleidende fabrieksproducten, zoals Blue Band Goede Start, zorgen ervoor dat mensen steeds minder 'echte' vezels binnenkrijgen", aldus Van Opzeeland.

Rammelend vezelverhaal

Blue Band is helaas niet de enige fabrikant met een rammelend vezelverhaal. Ook producten als Lassie Toverrijst Extra en Duo Penotti Chocolade Hazelnutspread bevatten in werkelijkheid maar erg weinig echte vezels.

Een woordvoerster van Unilever zegt in een reactie dat de toegevoegde vezels in de darmen dezelfde gunstige werking hebben als natuurlijke volkorenvezels. Of het op de verpakking vermelde percentage inderdaad onjuist is, laat ze uitzoeken.