ROTTERDAM - Kinderen met overgewicht houden een behandeling om af te vallen beter vol wanneer zij motiverende berichtjes krijgen op hun mobiele telefoon.

Behandelingen tegen overgewicht en obesitas mislukken vaak doordat families te snel opgeven. Motiverende sms'sjes zorgen ervoor dat het aantal afhakers met de helft afneemt. Dit blijkt uit onderzoek waarmee Judith de Niet morgen promoveert aan het Erasmus MC.

De kinderen in het onderzoek volgden de Dikke Vrienden Club. Dat is een leefstijlbehandeling van een jaar die kinderen en hun ouders onder andere leert om eet- en beweeggewoonten te veranderen. De kinderen zijn tussen de 7 en 12 jaar oud.

Feedback

Een deel van de kinderen kreeg een extra 'behandeling' met sms'jes. Ze sms’ten elke week aan de onderzoekers hoe hun voeding- en beweeggedrag en hun stemming de afgelopen week was.

De kinderen kregen vervolgens op maat gesneden motiverende en steunende feedback terug. Bij kinderen die deze sms’jes kregen, lag de uitval ruim drie keer zo laag als bij de kinderen die geen berichten kregen.

Te zwaar

Zo’n 15 procent van de Nederlandse kinderen is te zwaar en loopt daardoor gezondheidsrisico’s. De Niet heeft gekeken hoe jongeren de behandeling beter kunnen volhouden.

Het idee ontstond om berichten op mobieltjes te sturen omdat het grootste deel van de kinderen een mobiele telefoon heeft. Sms’en is ook een populaire manier van communiceren onder jongeren.