DEN HAAG - Naar schatting wordt een half tot een miljard euro per jaar verspild aan operaties die medisch niet noodzakelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid.

Het NOS-Journaal heeft er zaterdagavond over bericht. Patiënten hebben in het ene ziekenhuis vier keer zoveel kans om op de operatietafel te belanden als in een ander ziekenhuis.

Die operaties zijn duur en moeten worden betaald door alle volwassen Nederlanders die premies betalen voor de ziektekosten. Daarbij loopt de patiënt onnodig gevaar omdat operaties nu eenmaal mis kunnen gaan.

Duidelijke richtlijnen

De onderzoekers pleiten voor duidelijke richtlijnen voor artsen die voorschrijven wanneer wel en wanneer niet mag worden geopereerd. Als artsen die richtlijnen negeren, zouden ze financieel gestraft moeten worden.

Veel artsen zouden op het moment niet van elkaar weten of ze vaker dan anderen besluiten tot een operatie. Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg pleitte in het televisieprogramma voor strengere controle door de zorgverzekeraars.

De zorgverzekeraars vinden dat de artsen zelf duidelijke richtlijnen moeten opstellen.