NIJMEGEN - Kinderen van strenge ouders gaan minder snel roken. Dat komt onder meer omdat ze van zulke ouders niet naar films mogen kijken die niet voor hun leeftijd geschikt zijn. In films voor boven de 16 jaar wordt vaak gerookt en jonge kinderen imiteren zulk stoer gedrag graag.

Dat meldt donderdag onderzoeker Rebecca de Leeuw van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ze deed samen met collega's van de Dartmouth Medical School in de Verenigde Staten onderzoek naar het effect van films op risicogedrag van jongeren. Volgens de onderzoekster hebben veel ouders geen idee van de invloed die films kunnen hebben op hun kinderen.

Opvoeding

De Leeuw en haar collega's volgden 6522 jongeren van 10 tot 14 jaar uit de Verenigde Staten twee jaar lang. Ze legden de kinderen meermalen een vragenlijst voor over hun opvoeding, kijkgedrag, persoonlijke uitdagingen en rookgedrag.

Kinderen die niet naar films voor boven de 16 jaar mochten kijken, bleken minder vaak spanning te zoeken, een risico voor het beginnen met roken. Overigens mocht maar een derde van de ondervraagde kinderen niet naar films voor ouderen kijken, aldus De Leeuw.

Videotheken en bioscopen

Ook in Duitsland is al vastgesteld dat kinderen van ouders die beperkingen opleggen beter beschermd zijn tegen risicogedrag. Volgens de onderzoekster zijn deze uitkomsten goed te vergelijken met de Nederlandse omstandigheden.

Zij pleit ervoor dat videotheken en bioscopen vaker vragen om een legitimatie bij kinderen die jonger dan 16 jaar lijken te zijn. Ouders moeten tips krijgen hoe ze hun kinderen kunnen verbieden om naar films voor ouderen te kijken.