'Chronisch zieken hard geraakt'

UTRECHT - Chronisch zieken en gehandicapten hebben de afgelopen jaren veel koopkracht verloren. Ook volgend jaar hebben zij naar verwachting weer fors minder te besteden, zo blijkt uit een rapport, dat het Nibud heeft opgesteld in opdracht van de CG-Raad.

Een woordvoerster van de belangenorganisatie heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Vergeleken met 2008 gaan mensen met een chronische ziekte of handicap en een laag inkomen er volgend jaar in veel gevallen honderden euro's per jaar op achteruit.

Zorgkosten

Het verschil in koopkracht met huishoudens zonder extra zorgkosten groeit dramatisch, aldus de CG-Raad.

De belangenorganisatie roept het kabinet daarom op de groep bij de komende bezuinigingen te ontzien.

Minimumloon

Zo heeft een alleenstaande chronisch zieke met minimumloon volgend jaar 528 euro minder uit te geven dan in 2008. Een alleenstaande WAO'er gaat er 300 euro op achteruit. Een chronisch ziek paar met minimumloon levert 1272 euro in, of 768 euro als zij kinderen hebben.

De sterke koopkrachtdaling wordt vooral veroorzaakt doordat de mogelijkheden tot fiscale aftrek van zorgkosten zijn beperkt. Daardoor wordt het verzamelinkomen hoger, wat weer leidt tot lagere huur- en zorgtoeslagen en hogere eigen bijdragen voor bijvoorbeeld hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie