MAASTRICHT - Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) hebben het gen ontdekt dat aan de basis ligt van het ontwikkelen van hartfalen, een ernstige aandoening waaraan jaarlijks duizenden voornamelijk bejaarde mensen overlijden.

Dat heeft het MUMC dinsdag bekendgemaakt.

De Maastrichtse wetenschappers zijn ook zeer hoopvol over een door hen ontwikkeld geneesmiddel dat het gen kan uitschakelen, waarna het hart geneest.

Volgens onderzoeksleider en moleculair bioloog Leon de Windt wordt al een paar jaar op experimentele basis met het geneesmiddel gewerkt.

Hij verwacht dat het middel, dat zelfs effectief is bij een vergevorderd stadium van hartfalen, binnen drie jaar op de markt komt.

Klachten

In Nederland lijden ongeveer 180.000 mensen aan hartfalen. Er komen jaarlijks 35.000 nieuwe patiënten bij. Hartfalen is de verzamelnaam voor een aantal klachten dat het gevolg is van een verminderde pompfunctie van het hart.

Dat wordt onder meer veroorzaakt door hoge bloeddruk, een vernauwing bij de aortaklep of door een eerder hartinfarct.

Doordat het hart minder bloed rondpompt krijgen organen minder zuurstof. Kortademigheid en vocht in de benen zijn vaak de eerste symptomen van hartfalen, hart- en herseninfarcten kunnen het gevolg zijn.

Genezen

Het gen dat de Maastrichtse onderzoekers hebben gevonden blijkt altijd te zijn betrokken bij hartfalen. Zodra het gen actief wordt, beginnen de klachten. Als het gen wordt uitgeschakeld stopt het proces en begint het hart te genezen, zelfs als bijvoorbeeld de hoge bloeddruk blijft bestaan, wat bij oudere mensen vaak het geval is.

Het geneesmiddel schakelt met behulp van lichaamseigen processen het gen uit, wat volgens de wetenschappers een totaal nieuwe manier is om hartklachten te behandelen.

Overlijden

Hartfalen treft voornamelijk mensen boven de 75 jaar. Van de patiënten overlijdt 66 procent binnen vijf jaar na de eerste ziekenhuisopname. De kosten van hartfalen bedragen ongeveer 400 miljoen euro per jaar.