Onderzoek naar pijn bij verstandelijke handicap

AMSTERDAM - Pijnbeleving bij verstandelijk gehandicapten is nog nauwelijks onderzocht. Hierdoor lopen mensen soms ongemerkt rond met pijn. Nanda Knegt van de Vrije Universiteit gaat een promotieonderzoek doen naar dit onderwerp.

Bij een verstandelijke handicap kan de pijnbeleving anders zijn, omdat de hersenen anders met deze pijnprikkels omgaan. De pijn kan als heviger ervaren worden, maar ook juist minder sterk.

Volwassenen met een verstandelijke handicap leven steeds langer en lopen een verhoogde kans op lichamelijke aandoeningen waarvan bekend is dat ze zeer pijnlijk zijn. Zo kampen ze vaker met heupinstabiliteit, artrose en spasticiteit.

Hete thee
Tegelijkertijd is het voor sommige gehandicapten lastig om te laten merken dat ze pijn ervaren, vanwege een verstandelijke beperking of dementie. Hierdoor blijken in de praktijk mensen door te lopen met een gebroken been, drinken ze te hete thee of willen ze te heet douchen.

Tot nu toe is er echter weinig klinisch onderzoek gedaan naar pijnbeleving in deze doelgroep. Deze informatie zou vooral ook voor de verzorgers zinvol zijn, omdat zij op deze manier weten bij welke mensen ze extra waakzaam moeten zijn om preventief in te grijpen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie