NEW YORK - Amerikaanse onderzoekers hebben een gen ontdekt waardoor mensen eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. Hetzelfde gen, DRD4, werd eerder al in verband gebracht met alcohol- en gokverslavingen.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gegevens en het seksuele gedrag van 181 mensen. Ook werd de deelnemers aan het onderzoek gevraagd een DNA-monster af te staan. Zo konden de onderzoekers er achter komen wie van de deelnemers het DRD4-gen hadden.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers met een bepaalde variatie in het DRD4-gen twee keer zo vaak one-nightstands hadden gehad. Ook hadden ze vaker affaires achter de rug.

Volgens de wetenschappers heeft het te maken met de lichaamsstof dopamine. Deze stof zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen. De stof wordt door het lichaam onder andere aangemaakt tijdens het hebben van seks of het gebruiken van drugs.

Dopamine

Het DRD4-gen is betrokken bij het vrijkomen van dopamine. Een afwijking in het gen zou ervoor kunnen zorgen dat mensen mensen eerder geneigd zijn risico's te nemen.

Volgens de onderzoekers praat de studie vreemdgaan niet goed. De studie zou alleen suggereren dat een groot deel van de mensen met het gen dit gedrag vertoont.