OHIO - Suiker kan voorkomen dat iemand een driftbui krijgt en woedend wordt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van wetenschappers van Ohio State University.

Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers twee groepen mensen in een situatie waarin er aanleiding was tot agressie.

De eerste groep mensen had een laag suikergehalte en de andere groep kreeg eerst een glas zoete frisdrank. De laatste groep bleek niet zo snel boos te worden als de eerste groep.

Glucose
Volgens de onderzoekers wordt dit veroorzaakt door glucose. Glucose, ook wel bloedsuiker, levert energie aan de hersenen. Eén van de onderzoekers, Brad Bushman, legt uit in Daily Mail: "Het voorkomen van agressieve impulsen vraagt zelfcontrole, en zelfcontrole vergt een hoop energie. Glucose zorgt voor die energie in de hersenen."

Bushman is van mening dat problemen met de stofwisseling zoals diabetes (suikerziekte) niet alleen slecht zijn voor jezelf, maar ook voor de maatschappij.

Agressief

Uit meerdere studies blijkt dat mensen die problemen hebben met hun stofwisseling agressiever zijn, meer geweld gebruiken en minder vergevingsgezind zijn.

"Deze studies bewijzen weer eens dat symptomen van diabetes soms moeilijkheden veroorzaken in hoe mensen met elkaar omgaan in dagelijkse situaties.", aldus Buhsman. Het is geen excuus voor mensen met diabetes, maar het verklaart wel waarom ze soms bepaald gedrag vertonen.