AMSTERDAM - Ziekenhuizen moeten patiënten eerlijk voorlichten over de kwaliteit van hun zorg. Nu spelen de ziekenhuizen nog onvoldoende open kaart. Dat zegt Wim Schellekens, hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens Schellekens weten ziekenhuizen precies hoe goed of slecht ze zijn in bijvoorbeeld het behandelen van kanker.

Dat houden ze zelf bij. De hoofdinspecteur vermoedt dat de ziekenhuizen deze gegevens voor zich houden uit angst voor reputatieschade.

Beste zorg

Schellekens vindt het niet meer van deze tijd dat ziekenhuizen deze belangrijke informatie niet met patiënten delen. "Mag je als patiënt misschien weten waar je het best geholpen kunt worden?"

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt ook dat patiënten recht hebben op informatie. Een woordvoerder van de vereniging stelt echter dat de materie complex is, aangezien de ene patiënt de andere niet is en er vaak sprake is van verschillende ziekten tegelijk. Deze informatie moet dus worden gecorrigeerd.

Kankerzorg

Afgelopen zomer riep het KWF ziekenhuizen ook al op open kaart te spelen, nadat uit een studie van het KWF was gebleken dat de kankerzorg in Nederland goed is, maar niet overal even goed. Zo is in het ene ziekenhuis de kans op overlijden na een operatie wegens dikkedarmkanker bijna twee keer zo groot als in het andere.