LONDON - Mannen met lange wijsvingers lopen een lager risico op prostaatkanker. Britse onderzoekers van Warwick University en de Institute of Cancer Research (ICR) deden er onderzoek naar.

Jonge mannen wiens wijsvinger langer is dan hun ringvinger bleken een derde minder kans te hebben om de ziekte te ontwikkelen, dan mannen wiens ringvinger langer is dan hun wijsvinger.
 
Bij mannen boven de 60 is dit verband nog sterker: mannen met lange wijsvingers hadden 87 procent minder kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.
 
Hormonen
 
Baby's worden in de moederschoot al blootgesteld aan een hoeveelheid hormonen. Wanneer het gehalte testosteron in de baarmoeder laag is, zijn kinderen op latere leeftijd beschermd tegen het ontwikkelen van prostaatkanker.
 
Dezelfde hormonen bepalen ook hoe lang de vingers zullen gaan worden. Al eerder werd vingerlengte in verband gebracht met agressie, vruchtbaarheid, zelfvertrouwen en reactietijd.
 
Op deze manier kan vingerlengte helpen een selectie te maken voor preventief onderzoek. Mannen jonger dan 60 jaar met een relatief korte wijsvinger en bij wie prostaatkanker in de familie voor komt, zouden volgens de onderzoekers in aanmerking komen.
 
Na longkanker is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Wereldwijd overlijden er 254.000 mannen per jaar aan.