LONDEN - Het is mogelijk om de komende generatie kinderen geboren te laten worden zonder dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Dan moet de internationale gemeenschap wel meer gaan investeren in preventie en behandeling van moeders.

Dat staat in een rapport van Unicef dat dinsdag naar buiten is gebracht.

Miljoenen vrouwen en kinderen krijgen nog steeds niet de behandeling waar ze recht op hebben, ondanks de extra actie die de laatste jaren is genomen.

Afrika

In 2009 werden nog 370.000 kinderen met de ziekte geboren, het overgrote deel in Afrika. ''Dit is iets waarvan we weten hoe we het kunnen voorkomen'', aldus Jimmy Kolker van Unicef.

Iets meer dan de helft van de zwangere vrouwen met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, kreeg in 2009 medicijnen om te voorkomen dat hun kind de ziekte ook zou krijgen. Dat aantal ligt nog veel te laag, maar is hoger dan in het jaar daarvoor toen 45 procent van de zwangere vrouwen deze medicatie kreeg.

In 2009 waren wereldwijd ongeveer 33,3 miljoen mensen besmet met hiv. Ruim 22 miljoen van hen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara. Woensdag is het Wereld Aids Dag.

Wereld Aids Dag