AMSTERDAM - De Amsterdamse ziekenhuizen AMC en Slotervaart hebben samen met de Universiteit van Amsterdam een programma ontwikkeld waarmee getest kan worden of oudere migranten tekenen van dementie vertonen.

Dertig studenten zijn getraind om het komende jaar in de vier grote steden ongeveer drieduizend migranten te onderzoeken. Het AMC heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De onderzoekers denken dat dementie bij oudere migranten vaker voorkomt. Dit omdat ze in hun leven doorgaans slechtere voeding hebben gehad. Ook hadden ze te maken met slechtere gezondheidszorg.

Suikerziekte

De oudere allochtonen hebben vaker te kampen met bijvoorbeeld suikerziekte en hoge bloeddruk. Het is bekend dat deze ziekten vaker dementie met zich meebrengen.

De onderzoekers hebben een test met plaatjes ontwikkeld waarmee mensen die geen of gebrekkig Nederlands spreken toch goed onderzocht kunnen worden. Tot nu toe ontbrak het daaraan.

De ouderen worden via hun huisarts gevraagd mee te doen. De studenten ondervragen hen aan de hand van een computer die de plaatjes, bijvoorbeeld van een auto of een vliegtuig, laat zien. Een stem geeft in de taal van herkomst uitleg bij de test. De oefening duurt ongeveer een uur. De onderzoekers testen onder meer het geheugen van de migrant.