AMSTERDAM – Jaarlijks overlijden 1960 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen als gevolg van potentieel vermijdbare fouten. Dat blijkt uit onderzoek naar patiëntenveiligheid in ziekenhuizen.

Dit meldt de Volkskrant donderdag.

Had in 2004 4,1 procent van alle sterfgevallen nog kunnen worden voorkomen, in 2008 was dat 5,5 procent. Bij operaties en medicatieverstrekking ging het het vaakst mis.

Te laat

Patiënten overleden vaak doordat complicaties na operaties te laat werden gezien. Zo werd een naadlekkage na een buikoperatie niet opgemerkt, waardoor de patiënt bloedvergiftiging kreeg en stierf.

Het lijkt alsof de sterfte is gegroeid, maar onderzoekers stellen dat het formeel geen stijging is. Statistisch gezien zou het toeval kunnen zijn.

Robuust

“Maar de cijfers laten wel zien dat het probleem robuust is”, zegt hoogleraar patiëntveiligheid en onderzoeker Cordula Wagner tegenover de krant. “Er is wel degelijk iets aan de hand. Dit kan niet met losse maatregelen worden opgelost."

"Het vraagt om een integrale aanpak. Veiligheidsmaatregelen die ziekenhuizen nu al nemen, moeten intensiever en sneller worden ingevoerd.”

In de studie, uitgevoerd door onderzoeksinstituten NIVEL en EMGO, werden ruim 4000 patiëntendossiers uit 20 ziekenhuizen beoordeeld. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd en had betrekking op cijfers uit 2008. Het eerdere onderzoek werd gedaan in 2004.