AMSTERDAM – Huisartsen willen preventieve controles gaan uitvoeren op diabetes hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

“Uit alle rapporten die de laatste jaren zijn verschenen, blijkt dat veruit de meeste winst valt te halen uit preventie van ziekten in plaats van het volmaken van de gezondheidszorg”, zegt hoogleraar artsengeneeskunde Pim Assendelft in de krant.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een test waarmee huisartsen risicopatiënten en aandoeningen sneller kunnen herkennen.
Het genootschap denkt dankzij het ‘Preventie Consult’ eerder in te kunnen grijpen en bovendien de zorgkosten lager te houden.

De bedoeling is om de preventieve controles de komende jaren in Nederland in te voeren, als eerste voor mensen van 45 jaar en ouder.

Assendelft laat aan De Telegraaf weten in gesprek te zijn met zorgverzekeraars over opname van de test in het basispakket. Zodra dat is gelukt, moet de preventieve controle door huisartsen gratis worden.