Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Verstandelijke handicap ontstaat spontaan'

AMSTERDAM - Een verstandelijke handicap is vaak het gevolg van spontane genetische veranderingen in de ei- of zaadcel. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St. Radboud in Nijmegen.
Door Novum

Deze ontdekking kan een deel van de onduidelijkheid over het ontstaan van verstandelijke handicaps wegnemen, concludeert het televisieprogramma Nieuwsuur, dat zondag over het onderzoek bericht.

Wetenschappers kunnen nog altijd niet verklaren hoe een geestelijk gehandicapt kind uit twee gezonde ouders kan worden geboren. Sommigen wijzen op omgevingsfactoren, anderen op erfelijk belaste genen.

Nu blijkt dat dat door spontane genmutaties kan gebeuren. Er zou daarom voor gezonde ouders geen reden zijn om niet nog een kind te verwekken als het eerste kind verstandelijk gehandicapt is.

Genenpakket geestelijke gehandicapte kinderen

De onderzoekers brachten het genenpakket van tien geestelijk gehandicapte kinderen en hun ouders in kaart. Van de twintigduizend menselijke genen spelen er vermoedelijk ongeveer duizend een rol bij de vorming van de hersenen.

Uit het onderzoek blijkt dat een enkele mutatie in die genengroep een verstandelijke handicap kan veroorzaken.

De onderzoekers gebruikten een zogeheten sequencer, die alle menselijke genen in een keer uitleest, in plaats van afzonderlijk. Twee van de honderd Nederlanders hebben een verstandelijke handicap.

Aanbevolen artikelen