Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Banden tussen farmaceuten en artsen openbaar'

AMSTERDAM - Alle snoepreisjes, cadeaus en betalingen van farmaceuten aan artsen moeten openbaar gemaakt worden. Dat wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), meldt RTL Nieuws zaterdagavond.
Door Novum

"Wij willen dat er een register komt dat alle banden en betalingen tussen farmaceuten en medische beroepsbeoefenaars openbaar maakt", zegt hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie Josee Hansen.

Farmaceutische bedrijven hebben artsen nodig om onder meer pillen voor te schrijven aan patiënten. Medici gaan onder meer geregeld naar congressen in het buitenland op kosten van een pillenfabriek.

Regels

Het fêteren van artsen is aan regels gebonden, maar de naleving hiervan wordt overgelaten aan de sector zelf. Neuroloog bij het Academisch Medisch Centrum Rien Vermeulen stelt dat dat echter niet werkt. "Ik heb van zelfregulering door de beroepsgroep zelf nog niets gemerkt."

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de banden tussen artsen en de farmaceutische industrie wettelijk gaat regelen.

Bij wet geregeld

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen stelt dat als het bij wet is geregeld, alles volstrekt helder is. "Dan kunnen er geen misverstanden over bestaan en het is goed voor de reputatie van de farmacie."

De overkoepelende organisatie van de farmaceutische industrie Nefarma zegt een groot voorstander te zijn van het openbaar maken van alle betalingen aan artsen.

Dat dat op dit moment nog niet het geval is, komt volgens Nefarma door de artsen en de ziekenhuizen en niet door de farmaceutische industrie.


Lees meer over:

IGZ

Aanbevolen artikelen