AMSTERDAM - Het aantal vrouwen boven de 45 jaar dat een tweeling of drieling krijgt, stijgt. De vrouwen in deze leeftijdsgroep hebben meer kans op een meerling dan elke andere leeftijdsgroep, zo wijst onderzoek van the Office of National Statistics in Engeland uit.

In 2009 kregen 156 vrouwen ouder dan 45 jaar een meerling, dat is vervijfvoudigd in vergelijking tot tien jaar geleden, toen het er slechts 29 waren. In totaal brachten vorig jaar 1.475 45-plussers een kind op de wereld, in 1999 waren dat er 612.

De stijging is te verklaren aan de hand van het groeiende aantal IVF-behandelingen. De meerderheid van de 45-plussers wordt zwanger door middel van eicellen van een andere vrouw, omdat ze zelf inmiddels onvruchtbaar zijn.

Dokters maken zich ernstig zorgen over de stijging. Omdat IVF-baby's vaak te vroeg worden geboren, waardoor ze in de intensive care terecht komen.

Buitenlandse embryo's

In Engeland mogen klinieken maximaal twee embryo's plaatsen en plaatsen er liever slechts één. In landen als Spanje, Cyprus of in Oost-Europa is een behandeling vaak veel goedkoper, maar gaan dokters minder zuinig om met veiligheidsvoorschriften. Zo worden er vaak drie tot vier embryo's tegelijkertijd geplaatst.

Dit vergroot de kans op zwangerschap aanzienlijk, maar ook de kans op een meerling, wanneer meerdere embryo's zich ontwikkelen.

Uit het onderzoek blijkt dat jaarlijks zo'n 25.000 koppels ervoor kiezen naar het buitenland te gaan voor een IVF-behandeling. Dit aantal zal alleen maar stijgen, aangezien de IVF-behandeling in Engeland binnenkort niet meer in het zorgverzekeringspakket zit, zo meldt Daily Mail.