UTRECHT - Negen van de tien mensen zijn bereid om vooral groente en fruit van het seizoen te kiezen. Ze vinden het lekker, goedkoop, beter voor het klimaat en gezonder.

Dit blijkt uit onderzoek van bureau GfK in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Groente en fruit van het seizoen komen vers van het land.

Het onderzoeksbureau legde een panel van duizend mensen de vraag voor waar ze op letten bij het kopen van groente en fruit en of ze rekening willen houden met de klimaatbelasting ervan.

44 procent van de ondervraagden wil ingevlogen groente en fruit laten liggen. Een kwart van de mensen laat groente en fruit uit de verwarmde kas liggen. Een belangrijke reden om niet op deze twee eigenschappen te letten, is dat mensen niet weten of een product is ingevlogen of uit de kas komt.

Groente- en fruitkalender

Om de herkomst van groente en fruit beter te herkennen, is er nu de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Deze helpt bij het maken van een bewuste keuze.

De Groente- en fruitkalender geeft met energielabels aan hoeveel energie het heeft gekost om groente en fruit in de winkel te krijgen. Te veel energieverbruik belast het klimaat. De kalender is verkrijgbaar in verschillende vormen: als minifolder, via internet en als app voor de iPhone.