Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Hoge babysterfte mogelijk door verloskundigen

UTRECHT - Het hoge aantal baby's dat in Nederland sterft tijdens de zwangerschap of bevalling, kan ermee te maken hebben dat hier veel met verloskundigen gewerkt wordt. Het aantal baby's dat in Nederland tijdens de bevalling overlijdt, is een van de hoogste in Europa.
Door ANP

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag in het tijdschrift British Medical Journal wordt gepubliceerd. Volkskrant en NRC Next schreven over het onderzoek.

De kans op babysterfte is hoger als de bevalling begint onder leiding van een verloskundige, in de eerste lijn. Dit zijn zogenaamde laag-risico-bevallingen waar geen complicerende factoren een rol spelen.

Toch is bij deze bevallingen de kans op babysterfte 2,3 maal zo hoog als bij hoog-risico-bevallingen die starten onder supervisie van een gynaecoloog, in de tweede lijn.

Als een vrouw tijdens een thuisbevalling, onder leiding van een verloskundige, naar het ziekenhuis gebracht moet worden is de kans op babysterfte zelfs 3,7 keer zo hoog.

38.000 geboortes

De onderzoekers analyseerden bijna 38.000 geboortes in de regio Utrecht uit 2007 en 2008. In totaal overleden 99 baby’s, dat is 2,6 sterfgevallen per 1000 bevallingen. Hiervan overleden er 36 tijdens of na de bevalling, dat is 1 per 1000.

De onderzoekers noemen de resultaten ''verrassend’’. ''Bij laag-risico-bevallingen verwachtten we minder babysterfte en intensive care-opnames, maar het omgekeerde is waar. De huidige richtlijnen en technieken om het risico in te schatten schieten kennelijk tekort.”

Betere bewaking

De onderzoekers pleiten voor een verandering van het verloskundige systeem om het risico terug te brengen. Zo moet er betere bewaking zijn rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, meer informatieoverdracht tussen professionals en een betere risico-inschatting door die professionals.

Tijdens Prinsjesdag werd al bekend dat het ministerie van VWS komend jaar 24 miljoen euro uittrekt om de babysterfte aan te pakken. Dat bedrag moet voor 2012 en de jaren daarna oplopen tot 38 miljoen euro.

De belangenorganisatie van verloskundigen, KNOV, heeft woensdag een reactie op haar website gezet waarin staat dat bij 'gezonde' zwangerschappen thuisbevallen nog steeds een veilige optie is.

Aanbevolen artikelen