DEN HAAG - Medisch specialisten moeten elkaar aanspreken op de prestaties en resultaten die ze behalen bij het genezen van patiënten. Als sommige artsen minder goede resultaten boeken, moeten ze door hun collega's worden gecorrigeerd.

Hiervoor heeft voorzitter Els Borst van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en oud-minister van Volksgezondheid maandag gepleit.

Volgens Borst kunnen de specialisten op die manier voorkomen dat ze door andere partijen aan de schandpaal worden genageld. Bovendien zal de kwaliteit van behandelingen erdoor verbeteren.

Ranglijsten

Er verschijnen de laatste jaren steeds vaker ranglijsten van ziekenhuizen die aangeven welke instellingen de beste en welke de slechtste zorg bieden.

De lijsten zijn vaak niet gebaseerd op deugdelijke en feitelijke informatie, simpelweg omdat de informatie over de prestaties van artsen en ziekenhuizen niet openbaar is.

Dr. Yep

Maandag werd in Den Haag een nieuw tijdschrift, Dr. Yep, gepresenteerd dat patiënten wegwijs wil maken bij de vraag welk ziekenhuis goede zorg biedt bij 32 aandoeningen. Ook Dr Yep presenteerde een ranglijst van de beste ziekenhuizen.

Volgens de initiatiefnemers is die lijst gebaseerd op de bedrijfsvoering van de ziekenhuizen en zaken als klantvriendelijkheid en de kwaliteit van de website.

Darmchirurgen

Oud-minister Borst noemde bij de presentatie van de jaargids Dr. Yep de darmchirurgen als voorbeeld van artsen die zichzelf onderling de maat nemen. Zij hebben gezamenlijk kwaliteitsnormen vastgesteld waaraan de behandelingen van de chirurgen moeten voldoen.

Als dat niet het geval is, worden ze door hun eigen collega's tot de orde geroepen. Ook patiënten moeten zich volgens Borst organiseren en eisen stellen aan de behandelingen die ze krijgen.

Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid helpen de diverse ranglijsten, ondanks hun gebreken, toch om uiteindelijk tot 'breed gedragen kwaliteitsnormen' voor de zorg te komen. ''Ze worden steeds beter'', zei ze maandag.