Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Longziekte COPD kost mensen hun baan

AMERSFOORT - Drie van de vijf mensen met COPD zit zonder werk. In veel gevallen moeten zij door hun longziekte hun baan opgeven. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL die donderdag bekendgemaakt werden.

Gezondheidsproblemen waren voor 70 procent van hen de belangrijkste reden om te stoppen met werken. Bijna alle werkende mensen met COPD geven aan problemen op het werk te hebben als gevolg van hun gezondheid.

COPD is op dit moment de vijfde oorzaak van verzuim onder de Nederlandse werkzame bevolking. Bijna de helft van de mensen met COPD die geen werk hebben is arbeidsongeschikt verklaard, in 80 procent van de gevallen gaat het om volledige arbeidsongeschiktheid.

In Nederland kampen volgens het Astmafonds zo'n 320.000 mensen met COPD. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens zo'n 300.000 mensen met een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten.

Test

Uit de rapportage van het NIVEL blijkt dat 42 procent van de mensen met COPD een betaalde baan heeft. Vanaf 1 november heeft het Astma Fonds een test op internet staan waar mensen kunnen kijken wat hun risico is om de aandoening te krijgen.

"COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten. Via de risicotest op internet, kunnen ze meteen zien of ze risico lopen op deze longziekte" , aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.

Aanbevolen artikelen