Dinsdag 28 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Geen slimmer kind door visoliecapsules

BAARN - Het slikken van visoliecapsules tijdens de zwangerschap zorgt er niet voor dat vrouwen minder last hebben van depressies en ook hun kinderen worden er niet slimmer door. Dat concluderen Australische onderzoekers.

Voor het onderzoek werden bijna 2400 zwangere vrouwen in twee groepen verdeeld. Een deel gebruikte capsules met extra visvetzuren, de andere groep kreeg een placebo.

Zes weken en zes maanden na de bevalling bleken de jonge moeders die de visoliecapsules slikten niet minder somber dan de vrouwen in de controlegroep.

Ook werd er bij de kinderen geen verschil in ontwikkeling gevonden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association (JAMA). 

Opmerkelijk

In een commentaar in dezelfde JAMA stellen Amerikaanse wetenschappers dat het opmerkelijk is dat het eten van vette vis tijdens de zwangerschap en de periode dat borstvoeding wordt gegeven wel een gunstig effect heeft op ontwikkeling van kinderen maar het slikken van visoliecapsules niet.

Volgens de wetenschappers zou dit kunnen komen omdat de vetzuren in de capsules minder bioactief zijn. Ook zou het zo kunnen zijn dat het positieve effect niet berust op de vetzuren, maar bijvoorbeeld op selenium en jodium in vette vis.

Aanbevolen artikelen