Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vaders genen vaak vergeten bij borstkanker

TORONTO - Artsen vergeten vaak naar de geschiedenis aan de vaders kant van de familie te kijken, wanneer een vrouw onderzocht wordt op borst- of eierstokkanker. Dat zeggen onderzoekers van het Princess Margaret Hospital in Toronto.

Volgens de onderzoekers wordt vijf tot tien procent van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker veroorzaakt door de zogenoemde BRCA1 of BRCA2 genen.

Vrouwen die deze genen dragen, hebben 55 tot 87 procent meer kans om borstkanker te krijgen en hebben 20 tot 44 procent meer kans op eierstokkanker.

Genen erven

Mannen en vrouwen die de genen dragen hebben een even grote kans om deze door te geven aan hun kinderen. Maar toch zijn veel mensen zich er niet van bewust dat de genen ook van de vader geërfd kunnen worden, waardoor ze het risico op kanker niet goed inschatten.

Per jaar krijgen bijna 700.000 vrouwen in ontwikkelde landen de diagnose borstkanker. Hiervan heeft een derde een familiegeschiedenis van kanker. Door mensen er bewust van de maken dat ook de genen van de vader borstkanker en eierstokkanker overdragen, kunnen artsen het risico op kanker beter inschatten en kan er sneller preventief gehandeld worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Oncology.

Aanbevolen artikelen