DEN HAAG - Er bestaan grote twijfels over het feit of het binnenkrijgen van heel kleine deeltjes, zogenoemde nanodeeltjes, van het antiklontermiddel silica ofwel kiezelzuur schadelijk is voor de gezondheid.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gaat hier onderzoek naar doen, zo maakte de organisatie dinsdag bekend.

Silica wordt toegevoegd aan veel droge producten als instantsoepen, sausmixen en koffiemelkpoeder. Een derde van wat mensen binnenkrijgen is zo klein, dat er sprake is van nanodeeltjes.

De organisatie gaat onder meer onderzoeken of deze deeltjes oplossen in de mond of de maag, of dat ze intact worden opgenomen. In het eerste geval zou er geen gezondheidsrisico bestaan, volgens richtlijnen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

In het tweede is het volgens de nVWA ''gewenst na te gaan of silica in die vorm andere effecten heeft dan we tot nu toe weten''.

De EFSA stelde in 2009 vast dat het gebruik van silica tot 1500 milligram per dag geen gezondheidsrisico oplevert. Daarbij deed de autoriteit geen apart onderzoek naar de effecten van nanodeeltjes. Mensen zouden volgens de nVWA dagelijks via voedsel maximaal 124 milligram silica in nanovorm binnen kunnen krijgen.