WARSAW - Naar schatting duizend Nederlandse patiënten die een kunstheup hebben, moeten terug naar de dokter om te laten controleren of hun prothese wel goed is, zo is vrijdag bekendgeworden.

Volgens de Nederlandse Orthopaedische Vereniging zijn er in Nederland nog geen gevallen bekend van patiënten die opnieuw moeten worden geopereerd.

Letselschadeadvocaat Bob van der Goen uit Soest meldt de belangen te behartigen van één patiënt die door een ondeugdelijke heup twee keer opnieuw is geopereerd.

De heupen zijn afkomstig van het Amerikaanse bedrijf DePuy Orthopaedics. De fabrikant moet wereldwijd 93.000 geplaatste kunstheupen laten onderzoeken. Het gaat om heupen die na 2003 zijn geplaatst.

Vooral in Groot-Brittannië en Australië waren er problemen met heupen waarbij metaalslijpsel los kwam. De patiënt kreeg daardoor in veel gevallen last van pijn en zwellingen waardoor hij of zij niet goed kon lopen.

Extra controle

DePuy heeft afgelopen augustus orthopedische artsen al gevraagd om de patiënten terug te roepen voor extra controle, zo is nu bekend geworden. Het gaat om patiënten die de volgende type kunstheupen hebben: ASR Hip Resurfacing Systems en ASR Acetabular Systems.

Volgens de vereniging van Nederlandse orthopeden worden per jaar in Nederland 20.000 kunstheupen geplaatst. Ze worden geleverd door een groot aantal fabrikanten.