ROTTERDAM - Het aantal zaadcellen bij mannen die het traditionele Hollandse dieet volgen, is twee keer zo hoog als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben.

Dit stelt Marijana Vujkovic, researchanalist in het Erasmus MC, in haar proefschrift Dietary Patterns and Human Reproduction.

Vujkovic deed onderzoek naar de relatie tussen voedingspatronen enerzijds en vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomsten anderzijds. Daarvoor onderzocht zij stellen met een verminderde vruchtbaarheid, die zich meldden bij de ivf-kliniek van het Erasmus MC.

Het strikte gebruik van het traditionele Hollandse dieet, bestaande uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, blijkt ervoor te zorgen dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben.

Bij vrouwen is juist het Mediterrane dieet, gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het Mediterrane dieet hangt samen met een 40 procent verhoogde kans op zwangerschap.

Beide diëten zorgen bovendien voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte, resulterend in 70 procent minder risico op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje en hartafwijkingen.