Ouderen ervaren ernstige hinder door warmte

TILBURG – Een op de vijf ouderen ervaart ernstige hinder en slaapverstoring door warmte. Tijdens tropische dagen geldt dit zelfs voor driekwart van alle mensen die ouder zijn dan 65 jaar.

Ook gezondheidsklachten als benauwdheid en vermoeidheid komen voor. Dit staat in een rapport dat de GGD Hart voor Brabant woensdag presenteert.

Het is volgens een GGD-woordvoerster de eerste keer dat in Nederland onderzoek is gedaan naar hittebeleving bij ouderen. Het Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid van de GGD voerde het onderzoek afgelopen zomer uit in samenwerking met TNO en Wageningen Universiteit.

Temperatuurmetingen

In vijf appartementencomplexen in Tilburg vulden ruim driehonderd ouderen een vragenlijst in over hoe zij hitte beleven. Bij veertien mensen werden aanvullende binnen- en buitentemperatuurmetingen gedaan tijdens de hete julimaand. Ook werd hun lichaamstemperatuur en hartslag gemeten.

Niet alle ouderen hebben evenveel last van de hitte. Mensen die tevreden zijn over de ventilatiemogelijkheden en het comfort van de woning, ervaren minder hinder. Ook de ligging van de slaapkamer is van belang. 

Zonzijde

Ouderen hebben minder last van de warmte wanneer de kamer niet aan de zonzijde ligt. Maar ook de fysieke en mentale gezondheid speelt een grote rol. Vooral sociaal geïsoleerde mensen en mensen met hart- en vaatziekten of longaandoeningen lopen risico.

Uit eerder CBS-onderzoek bleek al dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Elke graad die de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde uitstijgt, leidt tot extra sterfte van ruim dertig personen per week. In de warme periode tussen 23 juni en 12 juli van dit jaar overleden ongeveer vijfhonderd mensen meer dan normaal.

Eenzaam

De GGD pleit daarom voortaan bij de bouw of inrichting van woningen meer maatregelen te treffen tegen hittevorming. Verder kan iedereen zijn steentje bijdragen door ouderen die eenzaam zijn of met een slechte gezondheid kampen, extra in de gaten te houden tijdens warme periodes.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie