Meer kans op hartklachten met antidepressiva

AMSTERDAM - Het gebruik van antidepressiva verhooogt mogelijk de kans op hart- en vaatziekten. Dit concludeert onderzoeker Carmilla Licht bij VUmc en GGZ inGeest.

De onderzoekster ontdekte dat het gebruik van antidepressiva een ontregelende werking heeft op het autonome zenuwstelsel. Depressieve en angstige patiënten die geen antidepressiva gebruikten, hadden geen last van deze ontregeling.

Zodra patiënten stoppen met antidepressiva gaat de werking van het autonome zenuwstelsel weer terug naar normaal niveau.

Hartslag

Licht onderzocht wat de invloed van depressie en angststoornissen is op het zenuwstelsel. Een hoge hartslag en lage hartslagvariabiliteit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Maar depressieve en angstige mensen die geen antidepressiva gebruiken, bleken een hartslag en hartslagvariabiliteit te hebben vergelijkbaar met die van gezonde mensen.

Bij gebruikers van de klassieke antidepressiva (tricyclische en SNRI's) was wel een duidelijk ongunstig autonoom effect op het hart meetbaar, waardoor de kans op hart- en vaataandoeningen verhoogd zou kunnen worden. Ook het gebruik van moderne antidepressiva (SSRI's) liet dit effect zien, maar in mindere mate.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie