Nasi- en bamipakketten vaak niet vers

DEN HAAG - Consumenten kunnen nasi- en bamipakketten beter niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum bewaren. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Op de uiterste bewaardatum was slechts 10 procent van de onderzochte pakketten nog echt vers te noemen.

De Consumentenbond onderzocht van zeven merken nasi- en bamipakketten (verschillende mixen met kool, peen, prei en taugé) ieder tien pakketten.

De meest verse mix op de houdbaarheidsdatum bleek de biologische van het merk Proef, dat in natuurvoedingswinkels in de schappen ligt.

Vier van de tien pakketten van dit merk waren nog maar vers op de houdbaarheidsdatum, maar dit is altijd nog beter dan dat van de grote supermarktketens. Daar bleek hooguit één op de tien mixen op de uiterste houdbaarheidsdatum nog vers en bij Lidl was zelfs geen enkel getest pakket nog maar enigszins vers.

Darmbacteriën

45 van de 70 onderzochte groentepakketten bevatten meer dan 10 miljoen melkzuurbacteriën per gram groente. Die bacteriën zijn een indicatie van de versheid van een product. Ze zijn niet ziekmakend, maar grote aantallen zijn een indicatie dat een product te lang bewaard is en dat de kwaliteit sterk verminderd is.

Op één pakket, van C1000, werd een flinke hoeveelheid darmbacteriën aangetroffen. Dit kan voedselinfecties veroorzaken, maar alleen bij onvoldoende verhitting.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie