Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Blijf bewegen bij artrose'

UTRECHT - Patiënten met artrose aan de heup of knie hebben baat bij een nieuwe vorm van fysiotherapie die hen stimuleert langer door te gaan met oefeningen.
Door ANP

Zij ervaren minder pijn en beperkingen en hoeven minder snel een ingrijpende operatie te ondergaan waarbij het versleten gewricht wordt vervangen.

Dat blijkt uit onderzoek van Martijn Pisters van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel. Hij promoveert op 15 oktober aan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.

Fysiotherapie helpt bij artrose maar veel mensen hebben moeite om in beweging te blijven als de behandeling is afgelopen. In de aanpak die Pisters heeft onderzocht, krijgen patiënten meer eigen verantwoordelijkheid en treedt de fysiotherapeut op als coach.

Intensiteit

De patiënt kiest in overleg met de fysiotherapeut drie activiteiten, waarvan de intensiteit stapsgewijs wordt opgevoerd. Actief gedrag wordt beloond, klagen over pijn juist niet.

De nieuwe methode komt de therapietrouw ten goede, en daarmee ook de gezondheid van de patiënten. "Zij ervaren het eerste jaar minder pijn en er zijn op de lange termijn minder snel gewrichtsvervangende operaties nodig", aldus Pisters.

Gescheiden behandeling

De onderzoekers hebben vijf jaar lang twee groepen patiënten gevolgd. De ene groep kreeg gewone fysiotherapie volgens de geldende richtlijn van brancheorganisatie KNGF. De andere groep werd volgens de nieuwe methode behandeld.

Artrose aan de knie komt in Nederland voor bij naar schatting 312.000 mensen. Slijtage van de heup treft ongeveer 238.000 mensen.


Lees meer over:

artrose

Aanbevolen artikelen