UTRECHT - Artsen willen baby's die tussen 24 en 25 weken zwangerschap worden geboren gaan behandelen. Nu gebeurt dat pas na 25 weken zwangerschap.

De kinderartsen en gynaecologen vinden wel dat er genoeg medische redenen moeten zijn om die baby's te behandelen.

Dat lieten de beroepsvereniging van kinderartsen (NVK) en gynaecologen (NVOG) vrijdag weten.

Omdat de behandelingsmethode van extreem vroeggeboren kinderen de laatste tijd flink is verbeterd, vinden de artsen eerder starten met behandeling zinvol. De kans op overleven is nu veel groter dan jaren geleden.

Risico's

Desondanks blijven de risico's van extreme vroeggeboorte zeer groot. Er bestaat een aanzienlijk risico op overlijden tijdens de behandeling of op een overleven met kans op handicaps.

NVK-voorzitter Willem Fetter schat dat er jaarlijks tussen de 100 en 130 baby's in aanmerking komen voor de hele speciale behandeling.

Overleg

Beide organisaties gaan nu overleggen met het ministerie van Volksgezondheid. Ze benadrukken dat er nog heel wat logistiek en organisatorisch werk gedaan moet worden voordat de plannen kunnen doorgaan.

Bovendien moet er geld beschikbaar komen. De behandeling van de vroeggeborenen moet plaatsvinden in de tien neonatologiecentra.