Leugenaars willen hun mond spoelen

ANN ARBOR – Mensen die een leugen vertellen hebben daarna de neiging om hun mond schoon te spoelen of hun handen te wassen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan.

Voor het onderzoek werden 87 studenten gevraagd mee te doen aan een rollenspel. In het spel speelden ze een advocaat die moet concurreren met een collega ‘Chris’ om een promotie te krijgen.

Vervolgens moesten ze doen alsof ze een belangrijk document hadden gevonden dat Chris had verloren. Als ze het document niet terug zouden geven, zou dit in hun voordeel werken.

Daarna werden de studenten voor de keuze gesteld: eerlijk vertellen per telefoon of e-mail dat ze het document hadden gevonden of liegen en voor hun eigen carrière kiezen.

Daarna moesten de studenten verschillende producten beoordelen, waaronder mondwater en handzeep. Ook werd ze gevraagd hoeveel ze wilden betalen voor elk product.

Handen wassen en mond spoelen

De studenten die via de telefoon logen, hadden meer de neiging om mondwater te kopen en wilden daar ook meer voor betalen dan de studenten die een e-mail hadden gestuurd.

Daarentegen wilden de 'e-mailstudenten' liever de handzeep en waren ze bereid daar weer meer voor te betalen. Wie een eerlijk verhaal had verteld via de telefoon of e-mail had geen behoefte om de mond te spoelen of handen te wassen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Psychological Science van oktober 2010.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie