'Levertumor kan groeien door operatie'

UTRECHT - Als specialisten tijdens een operatie uitzaaiingen van darmkanker in de lever verwijderen, moeten ze de bloedtoevoer zo kort mogelijk afklemmen. Daarvoor pleit chirurg in opleiding Maarten Nijkamp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) in een proefschrift waarop hij vrijdag promoveert.

Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de uitgezaaide cellen alleen maar sneller gaan groeien als ze gebrek aan zuurstof ervaren. Dat is gebleken uit onderzoek bij proefdieren.

Bij de patiënten waarbij de bloedvaten zijn afgesloten, keerde volgens de promovendus de kanker anderhalf keer vaker terug in de lever dan bij patiënten die niet te maken hadden gehad met zuurstoftekort.

Maar na vijf en tien jaar waren van beide groepen wel nog evenveel mensen in leven. Respectievelijk ging het om 37 en 22 procent.

Afklemmen

Nijkamp adviseert om de bloedvaten tijdens de operatie niet langer af te klemmen dan twintig minuten en maximaal drie keer vijftien minuten.

In Nederland krijgen ongeveer 12.000 mensen per jaar dikkedarmkanker en een deel van hen krijgt te maken met uitzaaiingen in de lever. Aan dikkedarmkanker overlijden jaarlijks vijfduizend mensen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie