LONDEN - Wetenschappers hebben ontdekt waarom mensen automatisch naar een pijnlijke plek grijpen met hun hand. Het biedt namelijk direct verlichting.

Door een plek aan te raken vormen de hersenen een beeld van het gebied, zeggen onderzoekers van de University College in Londen. En dat is essentieel in pijnverlichting.

De pijnbeleving onderzochten ze door gebruik te maken van de zogenoemde Thermal Grill Illusion (TGI). Hierbij werd pijn opgewekt bij gezonde proefpersonen.

De wijsvingers en ringvingers werden in een bakje met warm water gestopt en de middelvinger in koud water. De hersenen geloofden echter dat de middelvingers in heet water zaten en voelde daardoor pijn.

Pijnverlichting

De pijn verdween het snelst wanneer de drie vingers aan de ene hand, dezelfde vingers aan de andere hand aanraakten. De pijn verminderde niet wanneer maar een of twee vingers elkaar aanraakten, of wanneer iemand anders de vingers aanraakte. Dit komt omdat de hersenen het lichaam niet als geheel kunnen zien op deze manier.

Dit experimentele model is voor onderzoekers ook interessant om te gebruiken bij pijnbeleving in andere lichaamsdelen. Bijvoorbeeld bij amputaties.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Current Biology.