AMSTERDAM - De mythe dat een glas wijn per dag gezond is moet worden doorgeprikt. Dat zegt directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap Wim van Dalen donderdag in het Nederlands Dagblad.

De mythe zou afkomstig zijn van hart- en vaatchirurgen. Maar die kijken volgens Van Dalen alleen naar hun eigen vakgebied.

Het klopt dat matig alcoholgebruik hartklachten kan voorkomen omdat het voorkomt dat aders dichtslibben. Maar 'als je niet alleen naar het hart kijkt, zul je niet zo gauw adviseren een glas wijn per dag te drinken'.

"Alcohol is kankerverwekkend", zegt Van Dalen. Dat zou uit tal van studies blijken. Bij een of twee glazen alcohol per dag zou de kans op kanker met tien procent toenemen.

Op een congres van het instituut leggen specialisten donderdag uit wat het verband is tussen de ziekte en alcohol.

Borstkanker

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten zou blijken dat vier procent van alle borstkankergevallen kan worden verklaard door alcoholgebruik. Met deze 'relatief nieuwe kennis' wordt volgens Van Dalen te weinig gedaan.

Voor oude mannen met slecht cholesterol kan een half glas wijn per dag een goed advies zijn, maar dan moeten ze ook stoppen met roken en meer gaan bewegen.

Geheelonthouder

Voor vrouwen in dezelfde situatie is het volgens Van Dalen nog maar de vraag of het beter is, omdat 'elk glas de kans op borstkanker vergroot'.

Geheelonthouder worden hoeft volgens Van Dalen niet. Hij noemt het risico van een glas per dag 'aanvaardbaar', maar dat is wat anders dan 'gezond'.