DEN HAAG - Zwangere vrouwen hoeven dit najaar geen griepprik te halen, ook al keert de Mexicaanse griep waarschijnlijk wel terug.

Dat heeft demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. In mei werd al bekend dat gezonde kinderen geen prik hoeven.

Het gaat om de reguliere griepprik. In deze vaccinatie zullen dit jaar bestanddelen worden opgenomen tegen de Mexicaanse griep.

Mexicaanse griep

De verwachting is namelijk dat deze griep op het noordelijk halfrond opnieuw het dominante griepvirus zal zijn. De griepprik zal verder bestanddelen in zich hebben tegen nog twee griepvirussen.

Vorig jaar kregen alle gezonde kinderen tussen zes maanden en vier jaar en alle zwangere vrouwen vanaf de vierde maand een oproep voor een inenting tegen de Mexicaanse griep. Voor Klink rees de vraag of deze groepen nu ook in aanmerking zouden moeten komen voor reguliere seizoensprik, maar dat is dus niet het geval.

Risicogroepen

De minister verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat bij kinderen de Mexicaanse griep niet vaker tot ziekte en complicaties heeft geleid dan gebruikelijk. Voor zwangeren blijkt dat complicaties en sterfte zich voornamelijk voordoen bij vrouwen met een medische risicofactor.

De griepprik wordt wel aanbevolen voor de gebruikelijke risicogroepen, dus ook zwangere vrouwen en kinderen met een medische risicofactor.

Vaccins

Klink bestelde vorig jaar circa 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Maar door het milde verloop van de epidemie bleken die niet allemaal nodig. Dit jaar is in Nederland op basis van het verlopen van de houdbaarheidsdatum begonnen met het vernietigen van in totaal ongeveer 17,8 miljoen vaccins.

De overtollige vaccins kunnen niet worden gebruikt als bestanddeel in de reguliere griepprik, liet een woordvoerster van het ministerie weten. Dat is technisch niet mogelijk.