Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Mannen lijken vatbaarder voor geheugenproblemen

ROCHESTER - Oudere mannen lopen meer risico om last te krijgen van geheugenproblemen dan vrouwen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse Mayo Clinic.

Voor de studie werden meer dan 2000 mensen gescreend, allen tussen 70 en 89 jaar en woonachtig in Olmsted County in Minnesota.

Zij werden ondervraagd over hun geheugen en medische voorgeschiedenis en maakten verschillende taken die het geheugen en denkvermogen testten.

Van alle proefpersonen had ongeveer 14 procent last van milde geheugenproblemen die niet pasten in het normale verouderingspatroon. Dit kwam anderhalf keer zo vaak voor bij mannen (19 procent) als bij vrouwen (14 procent).

MCI

Zulke geheugen- en denkproblemen worden geschaard onder Mild Cognitive Impairment (MCI), wat vaak als een voorspeller van de ziekte van Alzheimer wordt gezien.

Desondanks krijgt niet iedereen met MCI uiteindelijk ook last van deze vorm van dementie. Het is voor het eerst dat er een samenhang is gemeten tussen geslacht en MCI.

Opleiding

Behalve mannen lijken ook mensen die niet getrouwd zijn geweest of weinig opleiding hebben gehad vatbaarder voor milde geheugenklachten. Verder bleek 10 procent van de deelnemers last te hebben van een vorm van dementie en 76 procent liet resultaten zien die passen bij een gezond ouder brein.

De resultaten zijn deze week verschenen in wetenschappelijk tijdschrift Neurology.


Lees meer over:
Dementie

Aanbevolen artikelen