SKEJBY  - Kinderen die regelmatig overdag in hun broek plassen, kunnen geholpen worden door een horloge met timer te dragen.

Volgens Deense onderzoekers van de Aarhus University Hospital is hiermee makkelijker hun plasroutine aan te passen, waardoor het probleem sneller verdwijnt.

Voor kinderen is het soms lastig om een goed plasgedrag aan te leren. De eerste stap om het probleem om te lossen, is daarom ook het gedrag te veranderen. Zo helpt het om de bezoekjes aan het toilet in te plannen en ze op vaste tijdstippen iets te laten drinken.

Deze methode werd wel vaker toegepast, maar werkte vaak niet op lange termijn omdat kinderen simpelweg vergeten te plassen. De timer op het horloge is dus eigenlijk een middel om de kinderen eraan te helpen herinneren.

Urine-incontinentie

Voor het onderzoek zijn 60 kinderen tussen de 5 en 14 jaar getest met ongewenst urineverlies. De helft kreeg een horloge, de andere helft moest z'n gedrag zonder horloge aanpassen.

Na 12 weken was er bij 60 procent van de groep met een horloge een verbetering te merken; 9 kinderen hadden geen last meer van incontinentie. Na 7 maanden waren deze kinderen nog steeds 'droog' en waren nog eens 7 kinderen vrij van problemen.

Ook kinderen die 's nachts in bed plassen deden mee aan het onderzoek. Bij hen leverde het dragen van een horloge niets op.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Urology.