ROTTERDAM - Donderdag zal het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap haar deuren openen.

Het centrum wil vrouwen die tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig hebben helpen en de zorg voor deze vrouwen en hun kinderen verbeteren.

Dit maakte het Erasmus Medisch Centrum, initiatiefnemer van het kenniscentrum, maandag bekend.

Een op de tien

Een op de tien vrouwen heeft tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig. Psychische problemen kunnen de ontwikkeling van de baby ongunstig beïnvloeden.

Psychische problemen worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling heel vaak niet herkend. Meestal overkomt het vrouwen die al eerder in hun leven mentale problemen hebben gehad. Bij het krijgen van een kind kunnen die terugkomen of verergeren.

Onbegrepen

De vrouwen worden somber, angstig of raken in de war. Ze voelen zich onbegrepen en zijn soms niet in staat een goede band met hun baby op te bouwen. Dit stuit regelmatig op onbegrip in de naaste omgeving.

Psychiaters, verloskundigen, huisartsen en verpleegkundigen willen deze vrouwen en hun naasten helpen door met elkaar samen te werken. Door kennis uit te wisselen, kunnen ze eerder de problemen signaleren en die sneller behandelen. Samen kunnen ze beslissen over bijvoorbeeld het wel of niet doorgaan met psychiatrische medicatie tijdens de zwangerschap.