Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Kind mag niet sporten na hersenschudding

ST. LOUIS – Hersenschuddingen komen vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen, maar ze kunnen bij kinderen wel meer kwaad, omdat de hersenen nog groeien en ontwikkelen.

Tussen 1997 en 2007 is de hoeveelheid kinderen tussen 8 en 13 jaar oud, die met een hersenschudding als gevolg van sporten op de eerste hulp komen, verdubbeld. Dr. Mark E. Halstead, leider van het sport-hersenschudding-programma van Washington University zegt dat dit niet komt omdat hersenschuddingen vaker voorkomen, maar omdat mensen eerder medische hulp vragen, omdat dat wordt aanbevolen.

Als kinderen doorsporten met een hersenschudding kan dat schadelijk zijn voor de hersenen, omdat deze nog groeien en ontwikkelen. In zeer zeldzame gevallen kan het leiden tot ‘second impact syndrome’. Dit is een ernstige zwelling van de hersenen die zelfs kan leiden tot de dood. Dit syndroom wordt alleen gezien bij kinderen.

Richtlijnen
Halstead is eerste auteur van richtlijnen voor het behandelen van sportgerelateerde hersenschuddingen. De richtlijnen zijn bedoeld voor zowel ouders als artsen.

“Wanneer een kind 10 jaar geleden een hersenschudding had, mocht het vaak na een kwartiertje weer het veld op om verder te spelen”, zegt Halstead op Physorg.com. In de nieuwe richtlijnen staat dat een sporter de dag van de hersenschudding niet meer mag sporten en in sommige gevallen mag dat zelfs weken of maanden niet meer. Er wordt aanbevolen dat het kind eerst door een dokter wordt gecontroleerd voor het weer mag sporten.

Rust
Wanneer kinderen een hersenschudding hebben, moeten ze rust houden tot de symptomen wegblijven. Het is verstandig om geen tv te kijken, computeren of videogames te spelen tot de symptomen weg zijn. Ook lezen of huiswerk maken is niet goed. Wanneer de symptomen van de hersenschudding helemaal weg zijn kunnen ze weer langzaamaan beginnen met wat rustige lichamelijke activiteiten.

“Het is belangrijk dat ouders en coaches de symptomen van een hersenschudding herkennen en het kind van het veld halen”, aldus Halstead. Symptomen van een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, geheugen- of concentratieproblemen en soms ook misselijkheid.

De nieuwe richtlijnen zijn verschenen in een publicatie van Pediatrics.

Aanbevolen artikelen