AMSTERDAM - Jongeren worden minder bang om verslaafd te raken aan roken. Het percentage jongeren dat overtuigd is van het verslavende effect van roken is in jaren niet zo laag geweest.

Van de 10- tot 20-jarigen denkt op dit moment 68 procent kans te lopen verslaafd te raken, tegenover 73 procent vorig jaar, meldt antirookstichting Stivoro op basis van onderzoek van TNS Nipo.

Het percentage rokende jongeren is niet toegenomen. Wel overschatten jongeren het aantal mensen dat in Nederland rookt nog vaak.

De jongeren denken gemiddeld dat 43 procent van de Nederlanders rookt, terwijl dit in werkelijkheid 28 procent is.

Scholen geven volgens het onderzoek de afgelopen tien jaar steeds minder les over de gevaren van roken. Inmiddels zegt dertig procent er op school over te zijn onderwezen.

Ontwikkeling keren

"Dat is een ontwikkeling die we moeten keren", zegt directeur van Stivoro Lies van Gennip. "Scholen vormen een belangrijk kanaal om jongeren de kennis over de gevaren van roken bij te brengen."

Ook wil Van Gennip dat de jeugd een beter beeld krijgt van wat de werkelijkheid is. "Ze moeten weten dat roken niet de norm is en dat het niet normaal is een product te gebruiken dat zo verslavend en schadelijk is."