FRIEDRICHSHAFEN - Mensen van 50 jaar en ouder krijgen een beter zelfbeeld wanneer ze negatief nieuws lezen of jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Zeppelin University in Friedrichshafen.

Aan het onderzoek deden 98 mensen mee tussen de 55 en 60 jaar oud en 178 mensen tussen de 18 en 30 jaar oud.

De proefpersonen kregen op een computer artikelen te lezen, daarbij werd verteld dat ze geen tijd genoeg hadden om alles te kunnen lezen. Ze moesten de voor hen interessante artikelen eruit kiezen.

Elk artikel ging over een bepaald persoon, maar er waren van elk artikel twee versies: een met een positief en een met een negatief eind. De proefpersonen kregen maar één van de twee versies aangeboden.

Ouderen kozen vooral negatieve artikelen over jongeren. Bij artikelen over mensen van hun eigen leeftijd lieten ze geen voorkeur zien voor positieve of negatieve verhalen.

De jongeren hadden geen interesse in verhalen over ouderen, ongeacht of ze positief of negatief waren. Over mensen van hun eigen leeftijd lazen zij het liefst de positieve verhalen.

Beter zelfbeeld

Achteraf moesten de deelnemers een vragenlijst invullen om hun zelfbeeld te meten. Jongeren lieten geen verandering in zelfbeeld zien na het lezen van de artikelen. De ouderen wel; hoe meer negatieve verhalen over jongeren zij hadden gelezen, hoe beter hun zelfbeeld was.

Ondanks het feit dat alle proefpersonen Duits waren, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat het resultaat ook geldt voor andere landen waarin jongeren worden gezien als belangrijk voor de maatschappij en ouderen in een wat negatiever daglicht staan.

Ouderen weten dit en daarom geeft het hun zelfvertrouwen een opkikker, wanneer ze iets negatiefs lezen over jongeren.